Winnica

Nasza winnica


Winnica położona jest w malowniczej Wsi Czeszyce na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, 15 km od Milicza, 70 km od Wrocławia. Uprawiamy 7 szczepów winorośli, w największej ilości Gewuertztraminera, duży areał zajmują Riesling i Solaris, oprócz tego mamy po kilka rzędów Regenta, Pinot Noir, Pinot Gris, Dornfeldera. To właśnie z tych szczepów produkujemy nasze wina.

Pomysł założenia winnicy powstał w 2006 roku, kiedy to posadzono pierwsze szczepy winorośli. Na trzy hektarowym areale zostały wytyczone 4 parcele, które były systematycznie, co roku obsadzane winoroślą. Ostatnie sadzonki posadzono na parceli nr 4 w 2009 roku. Pierwszy okres winnicy był próbą i eksperymentem. Posadziliśmy różne szczepy: Bachus, Kerling, Kerner, Dornfelder, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewuertztraminer, Riesling, Solaris, Regent. Dosyć szybko okazało się, że niektóre z nich nie przystosowały się do naszych warunków glebowych i klimatycznych, dlatego z nich zrezygnowaliśmy.

Cały czas zgłębiamy wiedzę związaną z prowadzeniem winnicy, produkcją wina, jak i z samym winem. Skończyliśmy dwa poziomy kursu WSET (Wine and Spirit Education Trust) oraz studia podyplomowe “Technologia winiarstwa” na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Cały czas jesteśmy na bieżąco z literature fachową.

Nasza okolica – Dolina Baryczy


Dolinę Baryczy można określić jako unikalną mozaikę środowisk, gdzie spotkamy wiele gatunków roślin i zwierząt. To największy w Polsce ornitologiczny rezerwat “Stawy Milickie” – prawdziwy ptasi raj i wymarzone miejsce do birdwatchingu.
Spacery po wiekowych alejach dębowych, kwiecistych łąkach zachącają do uprawiania aktywnej turystyki w przyjaźni z naturą. Spotkamy tu również domy z rudy darniowej, szachulcowe kościoły i zabytkowe – wciąż działające – jazy.

Dolina Baryczy to miejsce do którego zawsze się wraca… Zobacz więcej

Nasze szczepy i wina


Stosujemy ekologiczne rozwiązania, między innymi używamy preparatów Efektywne Mikroorganizmy, które wspomagają polepszanie gleby i wzmacnianie roślin.

Winnica jest na terenie Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy i Stawów Milickich, które są na liście Living Lakes – zbiorników wodnych o wyjątkowych walorach przyrodniczych. Naciśnij link, aby dowiedzieć się więcej –  Living Lakes Network.

Wokół nas jest bardzo dużo ptaków. Dlatego postanowiliśmy nazwać wina nazwami łacińskimi wybranych osobników. Wybierając nazwy kierowaliśmy się obecnością tych ptaków wokół nas a także współgraniem (harmonią, kompatybilnością) nazwy szczepu i nazwy ptaka. Cyferki przy nazwie informują o roku w którym wino było wyprodukowane.

REGENT ➔🍷Regulus A 🍷Regulus B 🍷Regulus 14 Barrique 🍷Vanellus 15

Regent  to czerwona odmiana winorośli wyhodowana w Niemczech w 1976 roku, a zarejestrowana jako winorośli właściwa ( vitis vinifera) w 1996 roku. Szczep ten jest hybrydą powstałą jako krzyżówka gatunków (Diana x Chamburcin) i jako taki jest prawnie chroniony na terenie UE. Nazwa nadana została na cześć diamentu o tej nazwie.
W Polsce, z czerwonych odmian winorośli, Regent to szczep najczęściej i najchętniej uprawiany obok hybrydy Rondo. Dobrze funkcjonuje w chłodnym klimacie i jest odporny na choroby grzybowe. Występuje w Niemczech,Polsce, Wielkiej Brytanii i USA ( stany Oregon i Washington).


RIESLING ➔ 🍷Parus A 🍷Parus B

Riesling to biała odmiana winorośli właściwej ( vitis vinifera) pochodząca z Niemiec z Doliny Renu. Odmiana dosyć aromatyczna, o wysokiej naturalnej kwasowości, późno dojrzewająca. Robione są z niej wina wytrawne,półsłodkie, słodkie ( np.po działaniu Botrytis cinerea – szlachetnej pleśni),lodowe,musujące. Ma właściwości wyrażania terrois na którym jest hodowana. Najczęściej winifikowana jako wina jedno szczepowe, nie poddawane dojrzewaniu w beczce dębowej. Odmiana zaliczana do światowej trójki: Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling. Na świecie najczęściej uprawiana w : Niemcy,Francja(Alzacja),Austria, Australia,Nowa Zelandia,USA,Kanada.

Wino z tego szczepu najczęściej pite jest jako młode, ale z potencjałem długiego leżakowania ( 5-15 lat przy winach wytrawnych, a do 30 lat wina słodkie) Z wiekiem nabiera nuty benzynowej, naftowej. Jest uniwersalne w połączeniach z jedzeniem ze względu na swoją różnorodność.


GEWUERTZTRAMINER ➔ 🍷Milvus 🍷Milvus 15-NO Sulphur

Gewuertztraminer to biała odmiana winorośli właściwej ( vitis vinifera) nazywana w skrócie GT, o charakterystycznej szaroróżowej skórce. Odmiana mocno aromatyczna, nasycona kolorem. Zapach charakterystyczny : liczi,płatki róż, cynamon, jedna z łatwiej poznawanych odmian.
Gewuertz = wonny,korzenny. Subtelna kwasowość, w miarę wysoki cukier naturalny. Uprawiana raczej w chłodnym klimacie. Hodowany głównie we Francji ( Alzacja) ,Niemczech ale również Włochy, Austria, USA, Rumunia,Czechy, Słowacja,Polska. Przy produkcji wina z tego szczepu można stosować cały wachlarz winifikacji : półwytrawne, słodkie, podsuszane, jedno szczepowe , często łączony z Rieslingiem tworzy tzw GTR.

Można próbować go do prostych dań z ryb,potrawek z kurczaka zawierających korzenne dodatki, ziołowe sosy, jak również słodkości,ciasteczka, lody ale i sery pleśniowe i na koniec jako samodzielnie jako aperitif.


DORNFELDER ➔ 🍷Turdus 14 Barrique

Dornfelder ( winorośl właściwa – vitis vinifera) to szczep niemiecki . Odmiana dojrzewająca wcześniej, plenna, o sporej zawartości cukru.Dosyć odporna na choroby, ale wrażliwa na mrozy. Występuje głównie w Niemczech ( Nadrenia – Palatynat, Hesja Nadreńska), Anglii, Walii i Polsce.
Odmiana daje wina o głębokim kolorze,dobry owoc,kwasowość, ma potencjał do dojrzewania.

SOLARIS ➔ 🍷Oriolus 15

Solaris ( hybryda) został wyhodowany w 1975 roku,a jego nazwa pochodzi od j.ł łacińskiego – słoneczny, czyli wcześnie dojrzewający. Odmiana białych winogron ,wczesna, dosyć odporna na choroby grzybowe i mrozoodporna. Popularna w chłodnych miejscach Europy.
Największy areał jest w Niemczech ( Badenia) Szwajcarii, Danii, Szwecji i nawet eksperymentalnie w Norwegii.

Nasza winiarnia


Spróbuj naszych produktów

Zaufaj swoim naturalnym zmysłom smaku i powonienia i pobaw się w odkrywcę!

 Zobacz wszystkie